Karácsonyi mézeskalács, díszítés extra módon.
A recept egyszerű. Az mézeskalács figurákat készítsük el normálisan (lásd lent), majd miután kihűlt, jöhet a díszítés.
A cukormázba (1 db tojásfehérje, kb 15-20 dkg porcukor - ezt habverővel nagyon jól felverni) rakjunk bele színezéket, kívánság szerint. Mivel általában csak a három alapszínt lehet boltban kapni, nyugodtan lehet kísérletezni a színek kikeverésével. A cukormázra jöhetnek rá a színes díszítőgyöngyök, és kész is van.
Ételszínezéket leginkább édességboltokban lehet kapni, darabját 200.- körül (ami bőven elég lesz).
Mézeskalács recept
76 dkg lisztet, 34 dkg porcukrot, 2 púpos kiskanál szódabikarbónát, 1 zacskó mézeskalács fűszerkeveréket (de lehet őrölt fahéjjal, 10 szem porrá tört szegfűszeggel is helyettesíteni, bár szerintem fűszerkeverékkel az igazi). Hozzáadunk 5 dkg margarint, 4 egész tojást, 4 evőkanál mézet és az egészet jól összedolgozzuk.
A tésztát kis pihentetés után kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. A süteményeket kiszúró formákkal szaggatjuk ki. Megkenjük felvert tojással, kizsírozott és lisztezett tepsiben, közepesen meleg sütőben világos barnára sütjük.
A díszítéshez használt diót, mandulát, mogyorót, mazsolát sütés előtt rátehetjük a tésztára, a drazsé és cukorféleségek cukormázzal történő felragasztását, illetve cukormázas díszítést a sütés után végezzük el.
Néhány fotó ötletnek: